Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови руски удари по територията на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия нанесе нови ракетни удари по територията на Украйна. Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че бойните действия ще продължат дори ако започнат мирни преговори между Москва и Киев.

В ранния следобед в източните, южните и централните райони на Украйна беше обявена въздушна тревога, а украинските медии съобщиха за взривове в Одеса. Рано тази сутрин руската армия нанесе удар по Днепропетровск. Загинаха 8 души, включително две деца - момиче на 14 и момче на 8 години, написа в социалната платформа "Х" украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба.

А президентът Влодомимир Зеленски отново прикани съюзниците си да предоставят на Киев надеждни системи за противовъздушна отбрана. Държавният глава инспектира отбранителните съоръжения в Донецка област, където украинските сили са принудени да отстъпват заради недостиг на жива сила и снаряди.

Междувременно руски бомбардировач ТУ-22М се разби на територията на Ставрополския край в Русия, съобщи губернаторът на региона Владимир Владимиров. Единият член на екипажа е загинал, двама са настатени в болница, червъртият се издирва. Според руската страна, причината за катастрофата е техническа неизправност. Говорителят на украинските военновъздушни сили каза обаче, че бомбардировачът е бил свален от украинците. "Отмъстихме за нашите градове и нашите цивилни", посочи той, цитиран от Франс прес.

На този фон руският министър на външните работи Сергей Лавров даде обширно интервю за три прокремълски радиостанции. Той увери, че Русия няма да спира бойните действия дори и да започнат нови мирни преговори между Москва и Киев.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна