Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданският съвет към ВСС иска ЗСВ да не се приема, докато не се произнесе Конституционният съд

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет подкрепи становището на Камарата на следователите, с което се настоява служебният министър на правосъдието да спре процедурата по приемането на Закона за съдебната власт, докато не се произнесе Конституционният съд. На изнесеното заседание във Велико Търново се проведе и дискусия по проблемите на практическото прилагане на последните конституционни промени и възможността за възникване на конституционна криза в управлението на държавата.

Професионални гилдии на прокурорите, на съдиите по вписванията, на младите юристи, които са част от Гражданския съвет към ВСС, коментираха, че продължаването на процедурата по приемането на новия Закон за съдебната власт преди да се е произнесъл Конституционният съд ще доведе до още по-голям правен хаос и призоваха министъра на правосъдието Мария Павлова да спре внасянето на законопроекта в Министерски съвет, както предложи  Камарата на следователите.

"В противен случай можем да влезем в изключително абсурдна ситуация с неконституционно съобразни норми, ако се приеме или продължи да се приема законът за съдебната власт", посочи Христо Колев от Камарата на следователите.

Единственото противоположно мнение изказа Емил Георгиев, председател на Обединението на свободните адвокати:

"Българското право не предвижда такава възможност да се изчаква произнасянето на Конституционния съд, а каквото и да е произнасянето на КС, в крайна сметка то действа занапред".

Все още не може да се говори за конституционна криза, коментира Светла Дерменджиева, съпредседател на Гражданския съвет към ВСС

"Не мисля, че все още сме в криза, но има сериозни противоречия, които затрудняват прилагането на нормативната уредба".

По повод намеренията за вот на недоверие в парламента срещу служебното правителство юристи, участвали в дискусията във Велико Търново, коментираха, че такава възможност не е предвидена и депутатите трябва да четат конституцията, чиито поправки наскоро гласуваха.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна