Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврофинансиране ще подпомага бизнеса на кипърско-турски фирми

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия обяви нова програма на стойност 4 млн. евро в подкрепа на бизнеса на кипърско-турски фирми. Тя е част от усилията на ЕС за обединяване на Кипър чрез насърчаване на икономическото развитие и идва в момент, когато на политическо ниво Кипърският въпрос е в задънена улица. 

Целта на двугодишния проект е "интеграцията на кипърско-турски компании в икономиката на целия остров и в единния пазар на ЕС", се казва в официалното съобщение. Чрез него малки и средни фирми на кипърски турци ще получат достъп до обучение, консултации и безвъзмедна финансова помощ, за да приведат дейността си в съответствие със стандартите на Европейския съюз. По този начин ще се разшири и търговията с техни стоки през разделящата острова "зелена линия", която е единственият им начин да излязат на европейския пазар.

Проектът е част от Програмата на ЕС за подпомагане на кипърските турци, по която досега са отпуснати над 25 млн. евро на техни фирми.

Обединяване на Кипър чрез икономическо партньорство се насърчава и от единствените награди за общ бизнес между двете кипърски общности, които бяха връчени за 14-ти път от благотворителната фондация на сър Стелиос Хаджи-Йоану. 10 от кандидатствалите 34 компании, ръководени съвместно от кипърски гръцки и кипърски турски предприемач, получиха по 20 000 евро за развитие на дейността си.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна