Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС има за цел да увеличи износа на хранителни стоки за Китай въпреки търговското напрежение

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски заяви преди тазседмичното си посещение в Китай, че фокусът му ще бъде насочен върху увеличаването на износа на селскостопански храни към втората по големина икономика в света и запазването на хранителните стоки извън нарастващото търговско напрежение между Китай и ЕС.

"В търговията с храни няма бариери за китайския внос", посочи Войчеховски в интервю за Ройтерс в Шанхай. "Моето намерение е да избегнем, доколкото е възможно, селското стопанство да плаща цената за проблемите в други сектори, което понякога може да се случи", добави той.

Посещението на еврокомисаря, което продължава до петък, идва в момент, когато Китай и Европа са изправени пред "железопътна катастрофа на забавен каданс", тъй като надигащата се вълна от протекционизъм заплашва да се превърне в мащабна търговска война, предупреди миналата седмица Йенс Ескелунд, президент на Европейската камара в Китай.

За разлика от сектори като слънчевите панели или нови енергийни превозни средства (NEVs), селскостопанският и хранително-вкусовият сектор на Европейския съюз има експортен излишък в търговията си с Китай, отбелязва Ройтерс.

Освен това, за разлика от други сектори, свободната търговия с храни остава "много важен инструмент за гарантиране на продоволствената сигурност навсякъде", поради което Западът не наложи санкции на Русия заради нейното нахлуване в Украйна в сферата на селскостопанските хранителни продукти, каза Войчеховски.

Миналата година износът на ЕС за Китай беше на стойност 14,6 млрд. евро, което представлява спад с 8% спрямо 2022 г., докато вносът от Китай за ЕС е намалял с 15% до 8,3 млрд. евро.

Войчеховски отбеляза, че има място за растеж на износа от ЕС за Китай в редица сектори на хранително-вкусовата промишленост -  от птиче месо до свинско, говеждо и дори млечни продукти, сегмент, който вече е сравнително напреднал в навлизането си в Китай.

"Можем да наблюдаваме увеличаване на потребителите от средната класа, които търсят добра, висококачествена храна. Това е шанс за Европа да увеличи износа си си на храни за Кита“, каза той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна