Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След отслабване на напрежението между Израел и Иран:

Петролът поевтинява с 1%, а газът в Европа с 3%

В началото на седмицата петролните фючърси се понижават с 1% към най-ниските нива през април, а природният газ в Европа поевтинява с близо 3% след известно избледняване на опасеният за ескалация на конфликта между Израел и Иран.

Последните събития в Близкия изток изглежда започва да карат търговците да смятат, че на този етап няма непосредствена опасност от тотална война между Тел Авив и Техеран, която да доведе до действително прекъсване на доставките от този важен за петролните пазари регион.

Към 17.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 0,9% към 86,50 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 0,86% към 81,50 долара за барел, достигайки най-ниски ценови нива от последни дни на месец март.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Ценовите премии, свързани с геополитическите рискове, са склонни да не са трайни, ако доставките на петрол в действителност не са прекъснати, коментира анализаторът Джовани Стауново от банката UBS, добавяйки, че големият свободен капацитет на няколко страни производителки на петрол може да компенсира всички евентуални прекъсвания на доставките.

Според други анализатори, може да се очаква ново по-рязко поскъпване на петрола, само ако бъде прекъснато корабоплаването по Ормузкият проток, който е най-важната петролна артерия в света, или ако Саудитска Арабия бъде въвлечена директно в конфликта в Близкия изток.

През Ормузкия проток преминава ежедневно около 20% от суровия петрол в света. Миналата година среднодневният дебит е бил около 20,5 милиона барела по данни на Vortexa, цитирани от Ройтерс.

Инвеститорите и търговците продължават да следят ситуацията в региона, тъй като Иран е третият по големина производител в рамките на ОПЕК, който изнася по-голямата част от своя петрол за Китай и други страни извън финансовата система на САЩ.

Междувременно Камарата на представителите на САЩ прие пакета за военната помощ за Украйна и Израел, който включва потенциални санкции срещу Иран и неговото производство на петрол, но анализатори казаха, че мерките подлежат на тълкуване.

С оглед на известното отслабване на напрежението по оста Израел - Иран, участниците на петролните пазари отново насочват вниманието си към търсенето на петрол, което остава под въпрос с оглед на глобалната икономическа несигурност и опасенията, че Федералният резерв на САЩ ще запази настоящите високи лихви по-дълго време от очакваното, което да забави растежа на икономиката и респективно петролното потребление.

Междувременно природният газ в Европа също поевтинява през днешната търговия след отслабване на опасенията за евентуално нарушаване на доставките на втечнен природен газ (LNG) от Близкия изток.

Фючърсите на нидерландския газов хъб TTF с доставка през май поевтиняват през късния следобед с над 3% към 29,60 евро за мегаватчас, връщайки се под нивото от 30 евро за пръв път от 12-ти април насам.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Спадът е факт, въпреки че Европа изпитва намален внос на LNG на фона на повишеното търсене в Азия. Запълняемостта на газовите хранилища в ЕС обаче е рекордно висока за този период на годината, като към 20-ти април достига 62,06%.

Подобно на петрола, едно по-рязко поскъпване на синьото гориво в Европа може да факт, само ако евентуална ескалация на конфликта Израел-Иран доведе до затварянето на Ормузкият проток, който е основен транспортен маршрут за катарския LNG за глобалните пазари. По данни на Vortexa, годишният капацитет на втечнен природен газ през Ормузкия проток през миналата година е бил около 80 милиона тона, което се равнява на една пета от глобалния общ обем. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна