Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На срещата в Люксембург нито една страна не обеща на Украйна системи "Пейтриът"

Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша заяви, че не може да помогне с ракети "Пейтриът" на Украйна, но ще помогне с други средства.

Още шест страни членки на НАТО в Европа разполагат с комплекси "Пейтриът". Това са Германия, Нидерландия, Швеция, Испания, Гърция и Румъния.

Германското правителство единствено досега откликна на призива от Киев за още поне седем системи "Пейтриът". Нито една не беше обещана на днешната среща в Люксембург на министрите на външните работи и на отбраната на 27-те от Европейския съюз. 

Въпреки това първият дипломат на Литва Габриелиус Ландсбергис предупреди, че дори одобрената в събота американска военна помощ за Киев за 60 милиарда долара няма да е достатъчна: 

"Можем да се радваме за ден, но трябва да се подготвяме за утрешната битка. Не можем да се отпускаме. Трябва да решим как да продължим да помагаме на Украйна". 

Причината за колебанията на съюзниците, които имат "Пейтриът", е, че ако се лишат от тях в полза на Украйна, ще зейнат сериозни празнини в собствената им отбрана.

На срещата в Люксембург нашата страна беше представена от служебния министър на отбраната Атанас Запрянов.

Той е потвърдил решимостта на България да продължи да оказва военна помощ на Украйна докогато е необходимо. Министър Запрянов е информирал е колегите си, че на базата на наскоро извършен преглед ще бъдат определени допълнителни количества излишно въоръжение, което страната ни ще достави на Украйна. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна