Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 3300 деца са приети над законно установения норматив във варненските ясли и детски градини

Снимка: БТА

Около 3300 деца, които са записани в общинските детски ясли и градини във Варна, са приети над законно установения норматив, е показало проучване на няколко неправителствени организации. Завишението на броя на децата в яслите е с от 5 до 20, а в групите от 1 до 15, каза за Радио Варна Деница Стефанова, от Сдружение „Образователна общност-Варна“. На практика се получава така, че в групите има по 30 - 31 деца, а това освен, че е в нарушение, автоматично понижава качеството на работа на учителите с тях, каза още тя.

 Цялото проучване ще бъде представено на пресконференция днес от 11.00 часа в Арт салона на Радио Варна, на която са поканени да присъстват представители на образователните институции в града, РЗИ, родители и граждани. 

Родителите ще бъдат информирани и за Наредбата за компенсациите, според която родители, чиито деца не са приети в общински ясли или градини, имат право на финансова компенсация от общината.

По думите на Деница Стефанова единица са семействата, които са се възползвали от въпросната компенсация, а има много, които не знаят за нея.  Според нея в община Варна има бюджет за въпросните компенсации, но под въпрос е доколко е ефективен механизмът, по който те се изплащат. 

Стефанова призовава за общ диалог между всички страни участващи в процеса на предучилищната подготовка, за да се решат проблемите в краткосрочен план и да се работи съвместно занапред.

Пресконференцията на тема “Ясли и детски градини в гр.Варна - проблеми и решения” се организира от активни граждани от града, фондация “Калейдоскоп” и сдружение “Образователна общност - Варна”. Проучването, което ще бъде представено, е направено в края на 2023 и началото на 2024 г. 

Информацията за него е получена по реда на ЗДОИ от детските заведения на територията на града и обхваща: 

записани брой деца по групи във всяка детска ясла и градина; 

параметри на увеличението на групите над регламентираното по закон; 

брой деца, на които през настоящата учебна 2023/2024 г. не е била предоставена полагаемата компенсация по реда на Наредбата за компенсациите; 

приблизителен брой деца, които ще останат без достъп до общинските детски градини и ясли през следващата учебна 2024/2025 при спазване на наредбите за ЗПУО от страна на община Варна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна