Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застраховка "транспортен травматизъм"

Проф. Румен Кастелов
Снимка: Кирил Чобанов

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по ортопедия и травматология на МВР болница коментира задълбочено проблемите, включително и ендопротезирането у нас. Като най-рискови бяха очертани счупванията и последствията при т.нар. политравма. Нерядко уврежданията на тялото са толкова големи и непоправими, че водят до инвалидизация.

По отношение на напредналите медицински технологии за смяна на стави гостът очерта високия процент на успешни операции и пълно възстановяване, но не препоръча едновременната смяна на две стави. Първо, защото времето за операция се удължава двойно, упойката също е прекалено висока доза, а последващата рехабилитация би била улеснена, ако имате един здрав опорен крайник.

Разбира се, говорихме и за негативното влияние на възрастовите промени при хората, за отражението на остеопорозата, на метаболитния синдром, на високите нива на пикочната киселина и други фактори. Всички тези нарушения в баланса на организма оставят негативен отпечатък върху общото здраве на ставите, на мускулите и на тъканите.


В съботната ни "здравна" среща отбелязахме и годишнината на сдружение "Зачатие" – вече 20 години от съществуването си тази организация върши доброволческа работа и помага на десетки двойки с репродуктивни проблеми. В разговора бяха очертани позитивните резултати от тази благородна обществена дейност.


Следващият брой на седмичното издание на програма "Христо Ботев" ще посветим на ваксините – не само поради опасността от пандемична обстановка, вследствие на високия брой заболели от коклюш, но и заради тревожните тенденции по отношение на ваксинопрофилактиката у нас.

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна