Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джони пред Микрофоните

Снимка: архив на Джони Пенков

Георги Пенков-Джони не прилича на нищо друго в българската култура и същевременно е направил толкова много за нея, че е трудно делата му да бъдат обхванати.

"През 1960 Рангел Вълчанов реши да направи един филм – без хонорари и без пари, с лента, останала от продукции, и по сценарий на Иван Стоянович. На мен ми дадоха една Награ и станах звукорежисьор на филма. Снимахме в Несебър през зимата. Беше много приятно, защото никакви туристи няма и имаше едно голямо удобство, че не трябва да ходиш на плаж.

Когато монтираха филма, се оказа, че няма музика. И понеже без пари трябва да е, аз срещнах моя приятел Любчо Борисов-Камилата и той ми каза, че има едно момче от Пловдив, което много го бива. И това момче се оказа Милчо Левиев. И поканихме Любчо Борисов, Милчо Левиев и Крум Калъчев. Пускахме им да гледат филма, а те трябваше да импровизират върху картината. Това ми беше първият запис с микс пулт и първото участие в киното.", интервю с Георги Пенков-Джони от 2012 г.


Жанрът фичър, събиращ в едно документ и артистично аудио, драматургия и авторска позиция, звук от терен с глас в близък студиен план, е нашият избор на път към Джони във време, когато него вече го няма.

Джони Пенков като човек на звука, изобретател на акустични иновации, невъобразим остроумник, музикант, писател с чувство на хумор, учител и човек с неограничено въображение е в центъра на този фичър. Да направиш аудио за човек номер 1 на аудиото е провокация и естествената радиофоничност на историята заедно с духа на епохата, който оцветява ситуациите и придава колорит на гласовете, са опорните точки на този документален проект.

Използвани са записи на терен и интервюта с Джони Пенков, направени от 2012 до 2016, най-често в дома му и по-точно в неговия хол, който бе превърнат в звукозаписно студио. Там той записваше, смесваше и мастерираше своите разностранни аудиовизуални начинания. Използвани са също така и интервюта с дъщеря му Ива Пенкова и с неговия приятел Богдан Бенев-Парамуна от 2023, както и записи от аудио архива на Джони Пенков.

Музика: Георги Дончев. Автор и режисьор: Светослав Драганов.

Първа част на фичъра "Джони и микрофоните" ще чуете в събота, 27 април, от 18.30 часа. Втора част – в следващата събота, 4 май, от 18.30 часа.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна