Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

Снимка: @ArtisFoundation

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът  беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички изкуства." – споделяна пианистката и организатор Ваня Пешева.

От началото на своето създаване фестивалът "Артис" носи послание за духовност, творчество, креативност и вдъхновение. Този мотив е силно застъпен и в третото издание, което поставя своето начало на 30 април от 19.00 часа в зала № 9 на Национален дворец на културата с клавирен концерт на възпитаници от Национално музикално училище "Любомир Пипков" - София и изложба с творби на талантливи млади художници от Частно училище по изкуства и чужди езици "Артис".

В програмата на фестивала са включени още три камерни концерта:

На 11 май от 19 часа в зала № 9 на НДК, концерт на Кристина Базили и Александър Симич, в партньорство с пианистката Ваня Пешева.

На 25 май от 19 часа в Софийска градска художествена галерия, публиката може да посети музикално – поетичен спектакъл с участието на талантливите млади поетеси Йоана Милкова, Женя Кънева и Дарина Атанасова, актьори от Театрална работилница "Аркадия фюжън арт" и възпитаници от Национално музикално училище "Любомир Пипков".

На 26 май от 19 часа отново в СГХГ, организаторите представят концерт на Алваро Коллао Леон и Евгения Радослава и съпътстващо събитие изложба с картини и видео импресии на художничката Дарина Янева и поетесата Миглена Дикова.

Фестивалът се организира с подкрепата на Столичната община.

За предаването "Метроном" по "Христо Ботев" Ваня Пешева разказа интересни подробности за програмата. Чуйте в звуковия файл.

Снимки: фондация "Артис"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна