Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължаващ застой на кредитирането в еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кредитирането в еврозоната продължи процеса на стагнация през март, тъй като рекордно високите разходи по заемите (високите лихви) и слабият икономическия растеж вероятно са обезкуражили както банките, така и кредитополучателите, показват данни на Европейската централна банка.

Кредитите за фирми са се увеличили с едва 0,4% през март след повишение с 0,3% през февруари. Междувременно ръстът на кредитирането за домакинства постави ново десетилетно дъно от скромните 0,2% след слабо повишение с 0,3% и през февруари.

Количеството пари, циркулиращи в еврозоната – мярка, която често служи като водещ индикатор – продължи да се възстановява и нарасна през март с 0,9%, отбелязвайки най-солидни темпо на растеж от май 2023 г. насам.

Слабото кредитиране в еврозоната идва на фона на очакванията, че ЕЦБ ще започне да понижава рекордно високите си лихви на заседанието през юни с оглед на сигналите за продължаващото забавяне на инфлацията към целевото ниво от 2%, като в същото време икономическият растеж се намира в застой. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна