Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Веско Стамболов пристигна от Барселона, за да солира в ре-минорния концерт от Бах

| Интервю
4
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР
Снимка: Здравко Петров, БНР

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден".

За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе прочутата пиеса "Адажио" от Томазо Албинони, след което пианистът Веско Стамболов, който пристигна специално за събитието от Барселона, ще солира в Концерт за пиано и оркестър в ре минор от Йохан Себастиан Бах.

"За мен музиката на Бах е Петото евангелие", споделя изпълнителят, който има в колекцията си всички клавирни концерти на композитора, записани във версии със струнен квартет. Интервю с Веско Стамболов чуйте във втория звуков файл.

В кулминация на вечерта ще се превърне изпълнението на непознатия за българската публика "Стабат матер", D. 383, от Франц Шуберт, за солисти на който са поканени младите певци Стефани Кръстева - сопран, Михаил Михайлов - тенор и Виктор Кръстанов - бас. Ще им партнира Смесеният хор на БНР, подготвен от Любомира Александрова. Тази музикална рядкост не е звучала у нас от изпълнението в Русе в средата на 80-те години на ХХ век. 

Повече подробности за програмата и за любовта си към музиката на Шуберт диригентът Георги Димитров разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в първия звуков файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна