Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване на Ройтерс: Глобалната икономика вероятно ще набере скорост през следващите месеци

Глобалната икономика вероятно ще запази стабилния си възходящ импулс през останалата част на настоящата година и през 2025 г., противопоставяйки се на предишните очаквания за забавяне, сочат резултатите от последна анкета на агенция Ройтерс сред водещи икономисти, според които е по-вероятно да има по-висок от прогнозирания икономически растеж в световен план.

Тази промяна в растежните перспективи може да се окаже предизвикателна за централните банки, които много бързо и рязко повишиха лихвените си ставки, за да се опитат да намалят инфлацията до заложените от тях целеви нива, но сега може да се наложи да изчакат още по-дълго време, преди да започнат да понижават лихвите.

Според последното проучване на Ройтерс сред 500 икономисти, обхващащо 48 водещи икономики в света, което беше проведено между 27-и март и 25-и април, се очаква икономиките на САЩ и на Индия да допринесат най-много за ускоряването на световния растеж. В същото проучване не се отчита влошаване на консенсусната гледна точка относно представянето на икономиката на еврозоната или на китайската икономика.

Анкетираните 500 икономисти прогнозират глобален растеж от 2,9% през тази година, което би представлявало по-силно представяне спрямо януарската оценка за експанзия от 2,6 на сто. За 2025 г. те очакват слабо ускоряване на растежа до 3 на сто. При последната анкета над 90% от участниците в нея подобриха техните прогнози, като дори отбелязаха, че има значителен шанс за още по-силен растеж.

В същото време обаче очакваният по-силен икономически растеж може да задържи инфлацията и респективно лихвите по-високи за по-дълго време.

В последната анкета се очакват над три четвърти от обхванатите централни банки (16 от 21) все пак да се справят до края на годината с инфлацията, която е над техните целеви нива, спрямо очакванията през януари 10 банки да направят това.

Икономистите продължават да очакват водещите централни банки да започнат да намаляват лихвите през това или през следващото тримесечие, което е до голям степен в съответствие с оцените на финансовите пазари. Но сега повечето анкетирани икономисти прогнозират по-малки по размер съкращения на лихвите до края на годината, тъй като инфлацията продължава да бъде доста устойчива на целевите нива.

Според проучването на Ройтерс, Федералният резерв на САЩ се очаква да започне да съкращава лихвите през септември и още веднъж през последното тримесечие на 2024 г., което е доста по-късно от прогнозираното през януари първо понижение на лихвите през юни, последвано от още три съкращения до края на годината. В началото на 2024 г. пък участниците на капиталовите пазари бяха още по-агресивни в прогнозите си, отработвайки първо намаление на федералната фондова лихва през март, последвано от още петък съкращения до края на годината.

Въпреки оповестено вчера по-слабо от очакваното нарастване на БВП на САЩ през първото тримесечие, все още имаше рискове Фед да предприеме по-малко намаления на лихвените проценти тази година, тъй като базовите данни за инфлацията (индекса PCE), придружаващи доклада, предполагат, че инфлационният натиск се увеличава, а не отслабва.

В същото време анкетираните от Ройтерс икономисти продължават да очакват, че ЕЦБ ще прибегне до първо понижение на лихвите с 25 пункта през юни, последвано от още две през втората половина на годината, за да бъде подкрепено слабото икономическо представяне на еврозоната, като се очаква БВП на единния валутен блок да нарасне с 0,5% през 2024 г.

Тази нарастваща пропаст между икономическото развитие на САЩ и еврозоната, която вероятно ще бъде последвани от различия в лихвените политики на Фед и ЕЦБ, вече доведе до засилване на щатския долар през последните месеци, като от началото на годината доларовия индекс спрямо кошницата от шест други водещи валути вече се повиши с над 4%.

Английската централна банка, която първа сред големите централни банки започна да повишава лихвите през декември 2021 г., също се очаква да изчака до следващото (третото) тримесечие, за да започне да ги намалява, показват резултатите от последното проучване на Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна