Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

Третото издание включва четири събития

| Интервю
Ваня Пешева
Снимка: И. Гъделева

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по изкуства и чужди езици “Артис”.

Артистичният директор на фестивала Ваня Пешева, която е уважавана пианистка и преподавателка, е поканила за третото издание и гости от чужбина, а в събитията ще бъдат вплетени музика, поезия и изобразително изкуство.

На 11 май от 19 часа в зала 9 на НДК е камерният концерт на Кристина Базили и Александър Симич – брилянтни млади виолончелисти от Виена с впечатляваща за възрастта им международна кариера. Те ще си партнират с Ваня Пешева - пиано. 

На 25 май от 19 часа в Софийската градска художествена галерия е музикално-поетичният спектакъл с участието на талантливите млади поетеси Йоана Милкова, Женя Кънева и Дарина Атанасова, актьори от Театрална работилница "Аркадия Фюжън Арт" и възпитаници на  НМУ “Любомир Пипков”.

На 26 май от 19 часа отново в Софийската градска художествена галерия ще свирят Алваро Коллао Леон – саксофон и Евгения Радослава – пиано. Съпътстващо събитие е изложбата с картини и видеоимпресии на художничката Дарина Янева и поетесата Миглена Дикова. Събитията на 25 и 26 май се реализират съвместно с издателство "Мусагена". 

За трети път Фестивал "Артис" се осъществява с подкрепата на отдел "Култура" на Столична община.

Повече подробности чуйте в интервюто с Ваня Пешева в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени