Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

Компактидскът с музика от Бах е записан в Канада

| Интервю

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо.

Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е студент в Кралската музикална академия в Лондон, което само по себе си е завидно постижение. 

Жожо има вече много – награди, победи, участия… През 2017 г. той стана първият носител на специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на млад талант на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". 

След спечелването на Европейската Бахова награда през 2022 г. в Дармщат (Германия), той беше поканен да запише албум за лауреатската серия на престижната компания "Наксос". Анотациите към диска са на аранжора и голям специалист по Бахова интерпретация Тилман Хопщок, а самият Георги Димитров е написал емоционални думи на благодарност към своя ментор от Грац Паоло Пегораро и е посветил албума на него и на своя кръстник Берт Карел, на когото дължи инструмента, на който има късмета да свири. 

Още интересни подробности за компактдиска и за живота в Лондон чуйте от самия Жожо в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна