Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна мащабен проект по почистване на езерата в Южния парк

Снимка: Ани Петрова

В Южния парк в столицата започна мащабен проект по почистване на езерата. Днес ще бъдат изчистени битовите отпадъци и ще започне екологична оценка на състоянието на езерата, след което ще бъдат направени предписания как да продължи почистването, без да бъде увреден дивият живот. В пролетните месеци това е невъзможно, защото вече са се излюпили малките на дивите птици, обясниха пред БНР експерти.

Езерата в Южния парк са изкуствено създадени, но тъй като са много стари, вече имат характеристиките на естествени, обясни Милена Васева, директор на общинското предприятие "Паркове и градини".

"Вече в интерес на истината стареенето на езерата доста ускори своя процес и те видимо почнаха да изчезват на места от твърде бързо развиващата се тръстика", която досега е почиствана на ръка, но това е много бавен процес. Гниенето им води до заблатяване, обясни Димитър Куманов от Сдружение "Балканика", според когото в езерата има много живот.

"Много видове водоплаващи птици, има много видове риби, шаран, има каракуди, червеноперки и малин, щука, водни костенурки. Имаше тука водни костенурки съм виждал, водни змии. То в парка има и смокове, други отровни. Не съм виждал змии в парка, но тука ври от живот. Сега в момента даже рибите си хвърлят хайвера, пък и водоплаващите патици или вече са се излюпили малките и плуват заедно с възрастните", каза Куманов.

Биологът Мариета Станачкова обясни, че оценката ще отнеме поне 5 месеца, а реално езерата в Южния парк никога не са цялостно изучавани.

 "Нашата първа стъпка е да ги изследваме, да опишем екологичното състояние, така че почистването да става по екологосъобразен начин", обясни тя.

Инициатор на почистването е Александър Църноречки.

"А когато са готови, съответно, екологичните оценки вече се предприемат и конкретни действия в тях за редуциране на тръстиката, тинята и така нататък", каза Църноречки.

Почистването на битовите отпадъци и клоните около езерата започна тази сутрин в Южния парк с помощта на доброволци.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна