Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само мащабният мечтател може да постигне много

Магдалена Маркова, ръководител на детския литературен клуб "Касталия" в град Варна

| обновено на 29.04.24 в 11:55
Литературен клуб „Касталия“
Снимка: ЛК „Касталия“

Екипът на детските предавания на програма "Христо Ботев" гостува в морската столица Варна, за да се "докосне" до "Касталия" и до детското вдъхновение. От години децата от литературния клуб към Общинския детски комплекс в града участват в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри" на Българското национално радио. Много от тях са и финалисти в него. Някои от произведенията им са записани и звучат в приказната рубрика на радиото "Ранобудно петленце".

В трето студио на Радио Варна разговаряме с Магдалена Маркова, ръководителят на литературния клуб и с "касталчетата" Валерия Добрева, Йоана Василева, Моника Атанасова и Божидара Йотова. Срещнахме се с тях непосредствено след завръщането им от град Триест в Италия. Там те спечелиха третата специална награда на журито, за четвърта поредна година, на единствения международен поетичен конкурс за млади автори до 30 годишна възраст "Castello di Duino", под егидата на ЮНЕСКО. Там пишещите деца от варненския клуб участваха със собствени сонетни венци.

Национален радиоконкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2022
"Забелязала съм, че децата, които пишат, всъщност са наистина много амбициозни, много голямо желание имат да се развиват и то не в една посока, и техните мечти са смели. Може би и заради затова постигат много, защото мечтаят наистина мащабно. Само мащабният мечтател може да постигне много", смята Магдалена Маркова.

"Касталчетата", както ги нарича тя, пишат и поезия, и проза, но мерената реч определено им се "получава". Гостите в предаването споделят, че обичат и да рисуват, занимават се още с фотография и театър, с различни видове спорт, свирят на укулеле, пеят и играят народни танци. Божидара Йотова обясни любопитството си към толкова различни сфери и занимания така: "Обичам изкуството и изкуството ми носи удоволствие, то запълва времето ми позитивно".

В звуковия файл можете да чуете и техни произведения – стихотворенията "Към луната" на Божидара Йотова, "Обещана топлина" на Валерия Добрева и "Недовършен стих" Моника Атанасова, а също и "Артистът в мен", проза от Йоана Василева. Чете ги актрисата Наталия Цекова.

А ние очакваме и вашите приказки, разкази, стиховете и гатанките на имейл адрес: iskri@bnr.bg или по пощата на адрес София 1040, бул. Драган Цанков 4, Българско национално радио за конкурса "Искри" 2024-а. Бъдете смели!

Снимка: Литературен клуб "Касталия"; БНР

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна