Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Широкото използване на антибиотици при Ковид пандемията е допринесло за антимикробна резистентност

Снимка: Pixabay

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация. 

Само 8 процента от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 са имали и допълнителна бактериална инфекция, която да е изисквала антибиотици. В същото време 75 на сто от тях са били лекувани с такива медикаменти на принципа "в случай, че помогнат". 

Като цяло използването на антибиотици не е подобрило клиничния изход за болните с коронавирус. Вместо това обаче то може да е вредно за хората без бактериална инфекция. По тази причина има спешна нужда от рационалното използване на антибиотични лекарства, за да бъдат намалени ненужните негативни последици както за пациентите, така и за населението.

Разкритията подчертават необходимостта от подобряване на предписването на антибиотици по целия свят, заяви помощник генералният директор на СЗО за антимикробната резистентност доктор Юкико Накатани. Въпросите се очаква да бъдат обсъдени през септември на срещата на високо ниво на Общото събрание на ООН, посветена на антимикробната резистентност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени