Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бобошево отбелязва своя празник

Общината в Бобошево
Снимка: Кирил Фалин

Цветница по традиция е и празник на град Бобошево. Стотици, както и гости от съседни общини, са  на празненството, което ще продължи целия ден.

Стотици влязоха в местния храм "Света Богородица" в Бобошево да запалят свещ. В храма отскоро служи нов свещеник - отец Георги. В центъра на града върви празненство, разказва общинарят Георги Мичов.

"През целия ден площада е запълнена с маси, с пушеци от скара, народ, тука е по-скоро народно веселие, пускат музика, звучи, оркестър, народът просто излиза така, да хапне по 1-2 кебапчета, да пийне по една бира, да се види с родата, това е смисълът - и да отиде в черквата".

Поради липса на свещеник в родното му село Скрино Мичов удря камбаната в тукашния храм свети "Иван Рилски". Направи го и днес:

"Камбаната би, бях в черквата и интересното е, че първо я чух от манастира, от Руенския манастир. Те биха, после чух във Вуково и аз последен от тая тройка тука. Имам желание, може би не я бия професионално, но аз много пъти съм питал отец Стоян трябва някакви курсове да изкарам".


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна