Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Уникредит студио“ откриват изложбата за графити на "София Ърбън арт“

Цветан Бизев: Градът може да бъде преоткрит чрез творбите по стените

| Интервю
Снимка: БГНЕС-архив

Изложба на рафити – уличното изкуство, и историята им от 90-те години до днес, се открива днес от 18 часа в „Уникредит студио“ и ще продължи цял месец. Това съобщи Цветан Бизев, основател на „София Ърбън арт“, в интервю пред БНР.

В предаването „Преди всички“ той коментира историята на графитите и къде е границата между изкуството и вандализма.

„Ние самите ги показваме през „София графити тур“ - обиколка за графити и улично изкуство. Изследване показва и говори за графите като културен феномен и субкултура, една общност, която твори в града“, каза Бизев. Той даде пример с "КвАРТала" и реалната промяна на тази зона в центъра на София.

И обясни: 

"Ние разглеждаме графитите с артистичната и културната им стойност. Ако е по-отдалечено във времето, още с появата на първите надписи върху стените на Помпей, векове след откриването са наречени графити и получават историческа стойност. Сега се получава момент, в който графитите ще бъдат преследвани. За нас стойността, която носят на града е много повече, имат силата да променят цели райони и да не приличат на гето, както се оприличава сега."

Бизев сподели, че се организират специализирани турове: 

"Правим ги  от 2016 година, има интерес към уличното изкуство. Добър пример за това е Лисабон. Там са обърнали подхода и градът използва уличното изкуство, за да привлича туристи, да го посещават, да разглеждат творбите и да бъде представен по алтернативен начин."

"Изкуството не само графитите успяват да коментира това, което се случва в ежедневието ни. Градът може да бъде преоткрит чрез творбите по стените", убеден е Цветан Бизев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна