Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф ще се оттегли от поста си

Хамза Юсаф
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф ще се оттегли от поста си. Той каза, че е взел решението след като е преценил какво е най-добро за неговата Шотландска национална партия, за правителството и за страната.

Хамза Юсаф посочи, че е стигнал до извода, че някой друг ще трябва да поеме управлението, за да поправи отношенията в разединеното политическо пространство. Той ще се оттегли незабавно след като бъде намерен негов наследник. До кризата се стигна след като се провали споразумението между Шотландската национална партия и Зелените за подялбата на властта. 

Решението на Юсаф да прекрати споразумението разгневи Зелените и надвисна въпроса дали ще има достатъчно подкрепа, за да ръководи правителство на малцинството. Той беше изправен пред два вота на недоверие по-късно тази седмица, които не беше сигурен, че ще спечели, като Зелените казаха, че ще гласуват за отстраняването му от поста първи министър.

Говорейки в официалната си резиденция Bute House в Единбург, Юсаф призна, че „явно е подценил“ болката, която е причинил на Зелените. 

Хамза Юсаф подава оставка само 13 месеца след като спечели надпреварата за наследник на Никола Стърджън. Така той стана първият лидер от етническо малцинство на децентрализирано правителство в Обединеното кралство и първият мюсюлманин, оглавил голяма партия в Обединеното кралство. 

Все още няма яснота кой може да наследи Юсаф като лидер на шотландските националисти и първи министър на Шотландия.



По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна