Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър, отчете като успех Европейската комисия в специално изявление по повод юбилейна за острова годишнина. 
Днес се навършват 20 години от влизането в сила на регламента на ЕС, регулиращ движението на хора и стоки между двете части на разделената страна. Двете кипърски общности отбелязаха датата със съвместно събитие в буферната зона в Никозия.

"Европейският регламент позволи на кипърските гърци и кипърските турци да пресичат "зелената линия" и контролираната от ООН буферна зона на острова, допринасяйки за изграждането на доверие между двете общности и проправяйки пътя за повторното обединение на Кипър“, е оценката, която дава в изявлението си Европейската комисия.

Тя отбелязва и усилията си да стимулира търговията през "зелената линия" – от северната част на острова, където е спряно прилагането на законодателството на Съюза, към територията под контрола на правителството на Кипър, която е част от единния европейски пазар. През изминалите две десетилетия общата стойност на търговията надхвърля 100 млн. евро, като през миналата година достига рекордните 16 млн. евро.

Два дискусионни панела на теми "Търговия, свързваща хората" и "Хора, свързващи хората" бяха в центъра на срещата по повод юбилея, в която участваха представители на двете кипърски общности, на Европейската комисия и мисията на ООН в Кипър.

Регламентът за "зелената линия" е издаден на 29 април 2004 г., а на 1 май Република Кипър е приета за член на ЕС.
"Зелената линия", както е известна линията на прекратяване на огъня след турската инвазия през 1974 г., не е външна граница на Евросъюза.
По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна