Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 април - Международен ден на джаза

Международния ден на джаза отбелязваме на 30 април за 14 –та поредна година. Датата е определена през 2011 г. по идея на посланика на добра воля на ЮНЕСКО Хърби Хенкок и ръководството на организацията.

Тази година музикалният празник ще акцентира върху културните и артистични връзки между Мароко, Европа и Африка, тъй като за домакин на Глобалния концерт на звездите е избран Танжер. Градът, както и мароканската музика гнава, имат силна връзка с джаза.

По традиция Глобалния концерт на звездите ще ръководи легендарният пианист Хърби Хенкок, а музикален директор на вечерта е Джон Бийзли, съобщава радио Джаз FM.

През годините Международният ден на джаза се превърна в глобално движение, приобщаващо над 2 милиарда души годишно от всички континенти чрез образователни програми, концерти, стрийминг събития, радио и телевизионни предавания и т.н. България също е част от световния празник.

В Градската градина в Добрич ще се проведе концерт на квинтет в състав: Стоян Жеков - тромпет; Пламен Петров - тромбон; Атанас Капитанов - китара; Николай Петров - контрабас; Стела Стойкова - барабани . Началото е от 17.30 часа пред Лапидариума.

На днешния ден рожден ден празнува Васил Петров -  български певец, композитор и художник. Известен е с прозвищата Българският Франк Синатра и Другият.

Той е сред най-изявените певци на България. Репертоарът му включва оригинални композиции и съвременни интерпретации на джаз стандарти и песни, написани от самия него, всички от които са подплатени с чудесна импровизация, изящна фраза и поезия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна