Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната

Снимка: Ройтерс

Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната. То отразява резултатите от парламентарните избори през декември миналата година, спечелени от Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич, които обаче бяха оспорени от опозицията и обявени за нечестни от Европейския съюз и международните наблюдатели. 

Показателни за позицията на новия кабинет бяха думите на премиера Милош Вучевич, който заяви пред парламента, че "Сърбия няма и не трябва да се отказва от сътрудничеството и приятелството с Русия". 

Той обяви като свои приоритети военния неутралитет и интеграцията в Европейския съюз. 

Лидерът на опозиционната Демократическа партия Зоран Лутовац оцени, че съставът на кабинета показва, че "лоялността, а не експертизата" е основният критерий при избора на бъдещите министри. 

Заместник-председателят на Партията за свобода и справедливост Борко Стефанович оцени новото правителство като "продължение на непрекъснатостта на провала", а депутатът Бранимир Несторович от движението "Ние - силата на народа" заяви, че правителството е съставено от "рециклирани кадри". 

Държавният департамент на Съединените щати изрази разочарование, че фигури от "черния списък" стават част от новия кабинет. Става дума за Александър Вулин, смятан за човека на Русия на Балканите, и за Ненад Попович, на които Вашингтон наложи санкции по закона "Магнитски".

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна