Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво.

Газпром Груп", която също така включва петролни и енергийни бизнеси, отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) през миналата година в сравнение с чиста печалба от 1,23 трлн. рубли (около 13,3755 млрд. долара) през 2022 г., според отчет за приходите, публикуван в четвъртък и цитирани от Блумбърг и Ройтерс.

Резултатите подчертават драматичния упадък на "Газпром", който след разпадането на Съветския съюз се превърна в една от най-мощните компании в Русия, често използвана като лост за решаване на спорове със своите съседи, като Украйна и Молдова, отбелязва Ройтерс.

Анализаторите очакваха нетни приходи в размер на 447 млрд. рубли, според руската агенция Интерфакс.

Това е първата годишна загуба на "Газпром" от края на 90-те години на миналия век (от 1999 г., според Блумбърг) - малко преди Алексей Милер, съюзник на президента Владимир Путин, да поеме компанията през 2001 г.

Износът на газ от Русия за Европа, някога неин основен експортен пазар, спадна рязко поради политическите последици от конфликта в Украйна, като "Газпром", който има монопол върху газовите тръбопроводи в чужбина, е най-осезаемата жертва на западните санкции. "Газпром" също така участва в обширна програма за доставяне на природен газ до местните домакинства.

Нетната загуба следва ограничените газови потоци към Европа, която беше от историческа гледна точка най-големият пазар на "Газпром", след началото на руска инвазия в Украйна и последвалите западни санкции. Междувременно спадът на цените на газа на фона на мекото зимно време, слабото търсене и солидно запълнените газови хранилища допринесоха за загубата на "Газпром".

Приходите от газ са намалели с цели 40% до 4,88 трлн. рули, сочи още докладът на енергийния гигант. Докато "Газпром" продължава да доставя газ по тръбопроводи до няколко европейски страни, миналата година потоците му към Европа паднаха до най-ниското си ниво от началото на 70-те години, според оценки на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Според изчисленията на агенция Ройтерс, доставките на природен газ на "Газпром" за Европа са се сринали с 55,6% до 28,3 млрд. куб. метра през 2023 г.

За тази година Русия очаква доставките на газ по тръбопроводи до външните пазари да се увеличат с 18% до 108 млрд. куб. м в сравнение с 2023 г., тъй като газовата връзка "Силата на Сибир" с Китай постепенно достига своя номенклатурен капацитет. Но дори когато повече доставки се насочват към Китай, това не може да компенсира загубата на европейския пазар, отбелязва Блумбърг.

Компанията заяви в четвъртък, че е реализирала нетна загуба от продажби през 2023 г. в размер на 364 милиарда рубли за разлика от печалба от продажби за общо 1,9 трилиона рубли през 2022 г.

Общите приходи на "Газпром" пък спаднаха до 8,5 трлн. рубли през миналата година от 11,7 тлрн. рубли година по-рано.

Приходите от петролния бизнес на групата пък са нараснали през 2023 г. с 6,7% до 3,88 трлн. рубли, докато продажбите в енергийния бизнес са се увеличили с 8,8% до 617 млрд. рубли.

След днешния слаб финансов отчет за 2023 г. акциите на "Газпром" се сринаха първоначално с цели 4,4%, отбелязвайки най-солиден дневен спад от повече от година насам на фона на опасенията на участниците на пазарите относно перспективите за дивиденти. Трябва да се има предвид, че най-големият акционер в "Газпром" е руското правителство, чийто бюджет е подложен на натиск на фона на нарастващите военни разходи и западните санкции.

Към края на днешната търговия спадът на акциите на "Газпром" е ограничи до 3,3%.

Графика на "Газпром" (в рубли за акция)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна