Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържани демонстранти против закона "за чуждестранните агенти" в Грузия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Грузия хиляди демонстранти блокираха снощи Площада на героите в столицата Тбилиси при протестите срещу закона за "чуждестранните агенти". Има арестувани, предава Ройтерс.

Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта, смятан за подобен на руския закон.

Той предвижда организациите, получаващи повече от 20 на сто от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждестранно влияние.

Критиците на законопроекта, смятат, че той ще попречи на амбициите на кавказката страна да се присъедини към ЕС. Те обвиняват управляващата партия "Грузинска мечта", че изпълнява целите на Русия.

Грузинското правителство увери, че целта на законопроекта е да бъдат принудени организациите да обявят точно как се финансират.

През последните дни десетки хиляди демонстранти се събират пред парламента, за да протестират срещу закона, посочват от Франс прес.

Във вторник полицията разпръсна тълпата със сълзотворен газ и гумени куршуми, както и извърши около шестдесет ареста, припомнят от агенцията.

Междувременно управляващите в Грузия изостриха риториката по отношение на Съединените щати в отговор на критиките на Вашингтон към спорния законопроект за "чуждестранното влияние". Гражданските протести не стихват - и снощи столицата Тбилиси бе блокирана от противници на т.нар. "руски закон".

В разговор с висш американски дипломат, премиерът Иракли Кобахидзе е определил изявленията на Държавния департамент като "неверни" и е обвинил американската страна, че в близкото минало е насърчавала лица с външно финансиране да организират размирици в Грузия. Кобахидзе е обяснил на дипломата Дерек Шоле, че двустранните отношения се нуждаят от рестартиране и, според руското издание "Комерсант", е отказал поканата да посети Вашингтон.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна