Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делегация на "Хамас" е в Египет заради предложението на Израел за примирие

Снимка: Алами/Ройтерс

На по-малко от 80 километра от Йерусалим продължава кръвопролитната война в ивицата Газа. 

Делегация на "Хамас" е в Египет, където по непотвърдена информация се обсъжда предложение на Израел за 40-дневно примирие. 

Въпреки продължаващия конфликт и израелските удари, младоженци в Газа, някои от които с протези заради ранявания, се бракосъчетаха съгласно местните традиции в рeгионалния парк.

Отвъд подобни бягства от действителността на войната, тя не спира. Най-малко 32-ма души са загинали в последните 24 часа в Ивицата Газа според здравните власти в палестинския анклав. Общият брой на убитите в рамките израелските военни действия в ивицата от 7 октомври насам вече е най-малко 34 654.

Анадолската агенция съобщава за най-малко 8 убити, сред които жени и деца, само при един израелски удар в Северна Газа. Припомням, че силите на Тел Авив обявиха победа в тази част на ивицата още преди седмици, но и в тях, както и в заплашената от сухопътна офанзива и пренаселена южна част, битките не спират.

"Спяхме спокойно, когато изведнъж ракета удари къщата на съседите ни - четириетажна сграда, населена единствено с цивилни жени и деца. Излязохме бързо, за да спасим хората, затрупани от руините. Успяхме да извадим петима пострадали, но и в момента има жени и деца под останките, а нямаме техника да ги освободим", заяви млад палестинец пред Анадолската агенция.

Делегация на "Хамас" е пристигнала в Египет, където домакините, както и представители на Катар и Съединените щати, опосредстват мирни преговори. "Хамас" настоява за трайно прекратяване на огъня, за да освободи оставащите под нейн плен израелски заложници. Не са ясни точните условия на сегашното израелско предложение, но според американския държавен секретар Антъни Блинкън групировката няма морално право на отказ.

По информация на Би Би Си предложението, което в момента се обсъжда предвижда 40-дневно прекратяване на огъня в Газа. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна