Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Пеев: Даряването на органи е най-високият акт на хуманност

| обновено на 06.05.24 в 12:23
Снимка: Facebook /Георги Пеев

На връх Гергьовден честитим имения ден на журналиста Георги Пеев, който е гост в предаването "Terra Култура". В предаването той споделя и за вълнуващото си приключение от покоряването на върха Ухуру в планината Килиманджаро, което е осъществено през декември 2023 година. Георги Пеев има две трансплантации - на сърце и на бъбрек.

Пеев обсъди теми, свързани с човешките възкресения, трансплантациите и важността на обществената отговорност. Той подчертава влиянието на семейството и училището върху формирането на основни житейски ценности като любов към живота и стремеж към добро.

Сподели личния си опит на първия българин, който с два трансплантирани органа – сърце и бъбрек, преодолява върха на Килиманджаро. Той е активен участник в инициативи за трансплантации и участва в международни състезания за трансплантирани.

В разговора изразява надеждата, че в България няма да има списъци на чакащите за трансплантация и че всички нуждаещи се ще получат необходимата помощ. Призовава за повече осведоменост и подкрепа за органното донорство в страната.

Журналистът споделя и своето лично виждане за доброто и любовта на хората. По негово мнение даряването на органи е най-високият акт на хуманност, който може да спаси човешки живот.

Относно усещанията си на върха, Пеев споделя, че е почувствал смесица от удовлетворение и предизвикателство.

"Чувствата бяха смесени, но основното беше удовлетворение. Слизането беше по-трудно от качването. И в живота е така – слизането винаги е по-трудно и болезнено", казва той.

Пеев приключва разговора като призовава за по-активни действия и по-малко вглеждане в проблемите. Той подчертава силата на усмивката и влиянието, което един усмихнат човек може да има върху околните.

"Ако всеки се замисли, че в света има поне едно човешко същество, което го обича, си струва да правиш смислени неща дори и само за този човек. Това е смисълът на живота - да усмихнем някой друг. Повече действия, по-малко вторачване в проблемите", препоръчва в края на разговора Пеев. 

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна