Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергьовденска възстановка в Арбанаси: посрещнаха светеца на бял кон

Снимка: Здравка Маслянкова

С гергьовски люлки и обредни погачи посрещат днешния празника в архитектурния резерват Арбанаси край Велико Търново. Стотици миряни и туристи дойдоха в църквата-музей "Св. Георги", където във възстановка посрещнаха светеца на бял кон.

Църквата "Свети Георги" в Арбанаси е от 16-и век и е уникална с това, че в притвора светецът е изобразен на трон, а арбанашчани тачат светеца, защото ги е закрилял в търговските им пътувания, разказва реставраторът Катя Буланова:

"Ако по особен начин погледнете стенописите, ще видите корабчета, кончета, хората, които са тръгвали на гурбет".

В Арбанаси има пет църкви и два манастира, а Гергьовден е сред най-тачените празници, казва Тошо Кръстев от читалищното настоятелство:

"След реставрацията на църквата ние възстановихме този празник. Младите моми и ергени се включват. Почитаме свети Георги".

По традиция момичетата и момите набраха здравец и билки, с които украсиха портите на къщите, а децата се залюляха на гергьовската люлка.

"Вярва се, че по Гергьовден силата на тази зеленина се предава и на хората. Люлеем се на люлката на Гергьовден, за да ни случват хубави неща през цялата година и за здраве".

В двора на храма Свети Георги беше посрещнат на бял кон. Много именици се включиха в празника, сред тях и учителката Ганка Цанева:

"Пожелавам на всички да са здрави, със смелост да посрещат всички предизвикателства на живота".

Снимки -  Здравка Маслянкова.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна