Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще прекрати процедура срещу Полша за нарушаване на върховенството на закона

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия приключи анализа си за ситуацията с върховенството на закона в Полша и стигна до заключението, че вече няма сериозен риск от неговото нарушение, поради което смята да спре процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, задействана през 2017 година.

"Полша започна редица законодателни и незаконодателни мерки в отговор на опасенията за независимостта на правосъдието, призна върховенството на правото на ЕС и се ангажира да прилага всички решения за Съда на ЕС и на Съда за човешките права, свързани с върховенството на закона, в т.ч. и за независимостта на съдиите", подчертават от Еврокомисията.

Оттам допълват, че е важно да се отбележи присъединяването на Полша към Европейската прокуратура през февруари т.г.

Говорителят на ЕК Кристиян Виганд заяви: 

"Фактът, че новото полско правителство призна недостатъците във връзка с върховенството на закона и необходимостта те да се коригират, прие ясна програма под формата на план за действие, както и че първите конкретни стъпки за неговото прилагане са направени, доведоха Комисията до заключението, че вече няма ясно изразен риск от сериозни нарушения на върховенството на закона".

Заместник-председателят на Комисията по ценностите и прозрачността Вера Йоурова ще представи предложението на предстоящия Съвет "Общи въпроси", след което, вземайки предвид неговите бележки, официално ще спре процедурата.

По публикацията работиха: Георги Николов, Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна