Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас 2024: Какво се случи на деветия географски фестивал?

| обновено на 07.05.24 в 11:58

След фестивалите в Ямбол през 2015 г., Казанлък през 2016 г., Пазарджик през 2017 г., Русе през 2018 г., Стара Загора 2019 г., двата онлайн фестивала през 2021 и 2022 г. и София 2023 г. отправяме поглед към деветия по ред географски фестивал в България. На 27 и 28 април 2024 г. Бургас беше и географска столица на България, ставайки седмият град, приемащ Фестивала!

Българският географски фестивал, който се провежда ежегодно от 2015 година, има роля в образователния и културен живот на страната. Профилът на участниците е разнообразен - от ученици и студенти до преподаватели и представители на бизнеса, споделя в интервю за предаването "Нашият ден" доц. д-р Евгения Сарафова от Геолого-географския факултет на СУ.

"Фестивалът стартира през 2015 година в Ямбол, благодарение на ентусиазма на г-жа Радка Цингова, преподавател по география", разказва доцент Сарафова. Сред вдъхновителите на събитието е и проф. Румен Пенин, който е основен двигател на инициативата.

Доцент Сарафова посочва също значението на ГИС (Географските информационни системи) в съвременното образование. "ГИС е технология, която съчетава класическата география с иновативни методи за анализ на пространствени данни, широко използвана дори в управлението на градския транспорт", обяснява тя.

Преподавателката е и автор на първото българско учебно помагало по картография, което се представя във формат на онлайн ресурс. "Исках да създам място, където мога да споделям своите презентации и знания със студентите, като подхождам към картографията като към занаят, който трябва да се учи чрез практика", казва тя.

За учениците, участващи в географския фестивал, са организирани различни състезания, включително отборната "Географияда", както и индивидуални надпревари, които предизвикват креативност и сплотяват младите хора.

Инициативата продължава да вдъхновява и свързва хора с интерес към географията и да разкрива нови образователни възможности за младите, впечатлявайки с мащаба и значимостта си в българското образователно пространство.

Евгения Сарафова е и автор на първото българско помагало по картография.

"Да, това е един сайт, който направих навремето, когато още нямах нищо написано. Исках да има място, в което да качвам презентациите ми за студентите. Гледах максимално да обхвана различните аспекти на картографията, такава, каквато аз я виждам. Картографията е много практически ориентирана дисциплина, тя е свързана с много практика и даже обичам да казвам, че тя е занаят и трябва да се учи с правене, а не толкова с четене", посочва тя.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

Горещи теми

Войната в Украйна