Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин положи клетва за нов президентски мандат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин положи клетва за нов 6-годишен президентски мандат.

"Заклевам се при изпълнението на правомощията на президента на Руската федерация да зачитам и защитавам правата и свободите на човека и гражданина, да спазвам и защитавам Конституцията на Руската федерация, да защитавам суверенитета и независимостта, сигурността и целостта на държавата, да служа вярно на народа".

В речта си по встъпването в длъжност, произнесена в позлатената Андреевска зала на Кремъл, 71-годишният политик заяви: 

"Току що положих президентска клетва. Текстът ѝ концентрира същността на висшата мисия на държавния глава - да защитава Русия и да служи на нашия народ. Разбирам, че това е огромна чест, отговорност и свещен дълг. Това определяше смисъла и съдържанието на моята работа през предходните години. Уверявам ви, че в бъдеще интересите и безопасността на народа на Русия за мен ще останат над всичко. Консолидираната воля на милиони хора е колосална сила, доказателство за нашата обща, твърда увереност, че сами и само ние ще определим съдбата на Русия в името на днешното и бъдещите поколения."

След като положи клетва, Путин произнесе кратка реч, в която изрази специална благодарност към участниците в така наречената от него "специална военна операция". Той каза още, че Русия е готова за диалог със Запада, но в същото време уточни.

"Изборът е техен - дали възнамеряват и по-нататък да се опитват да възпират развитието на Русия, да продължат политиката си на агресия и непрекъснат натиск над нашата страна, или да търсят път към сътрудничеството и мира".

Заради войната, която Путин започна срещу Украйна, редица западни държави бойкотираха церемонията в Москва. Сред тях са Съединените щати, Великобритания, Германия, Полша и Чехия. Писмо с призив към всички страни от ЕС да не участват в церемонията е изпратил Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел. 

Въпреки призива свои представители в Москва изпратиха Франция, Унгария и Словакия. Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин не участва в церемонията по "здравословни причини". 

Съгласно Конституцията на Русия правителството подава оставка в началото на новия мандат и Путин трябва да назначи нов кабинет. Политолозите очакват той да издигне отново кандидатурата на досегашния премиер Михаил Мишустин. Путин може да внесе още днес в Държавната дума (долната камара на руския парламент) кандидатура за нов министър-председател на страната. "Това може напълно да се очаква", заяви в отговор на такъв въпрос прессекретарят на държавния глава - Дмитрий Песков, в ефира на Първи канал на руската държавна телевизия. 

Путин беше преизбран на поста през март. Той е на власт от близо четвърт век, но през 2020 г. промени конституцията на страната, за да може да получи правото на два допълнителни шестгодишни мандата. На теория, той може да остане на власт до 2036 г., когато ще е на 84 години.

Съпругата на покойния опозиционен лидер Алексей Навални Юлия записа специално видеообръщение по повод новия президентски мандат на Путин. В него тя заявява:

"С всеки следващ негов мандат става все по-лошо. Страшно е да си представим какво още ще стане, докато Путин е на власт. При него в нашата страна няма да има нито мир, нито развитие, нито свобода. Фундаментът на путиновия режим са лъжата и корупцията".

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна