Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на май започва събарянето на сградите на терена на бъдещата Национална детска болница

Снимка: БГНЕС

До края на този месец стартира събарянето на старите сгради, намиращи се на терена на бъдещата Национална детска болница. 

Това стана ясно след среща на министър-председателя Димитър Главчев с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко и изпълнителния директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" д-р Благомир Здравков. 

В срещата участваха също вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова и министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева. 

Министър Кондева изтъкна, че вече е приключило делото по обжалване на обществената поръчка:

"Вече е приключи обществената поръчка. Направен е изборът на изпълнителя по събарянето на сградата. До края на месеца това ще бъде първата и важна стъпка".

Предстои Европейската инвестиционна банка да избере изпълнител по отношение на техническия проект на лечебното заведение. 

"Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас", посочи още министърът на здравеопазването.

"Много приоритети може да има, но според мен за всички, приоритет на приоритетите е здравето на българските деца", заяви министър-председателят Главчев, и увери, че служебното правителство ще изпълни в цялост поетия ангажимент за обезпечаване на неотложните нужди на детската болница "Проф. Иван Митев". 

Болницата ще бъде оборудвана с необходимите ѝ нови скенер и рентген. Правителството ще отпусне близо 1 300 000 лева за неотложен ремонт на интензивното отделение и изграждане на нов асансьор за нуждите на пациентите и персонала. 

Към момента лечебното заведение е единствената университетска болница в България. Годишно през нея минават за лечение около 7000 деца.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна