Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пратеник на ООН в Кипър за срещи с двете кипърски общности

Снимка: архив

Кипър навлиза в решаваща седмица на усилията за възобновяване на преговорите по Кипърския въпрос.

Третото посещение на острова на личния пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр започва със срещи днес с лидерите на двете кипърски общности и ще продължи до 14 май.

Ключовият въпрос в разговорите с президента Никос Христодулидис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар днес е дали в третата си мисия пратеничката на Антонио Гутериш ще успее да направи по-конкретни стъпки към намирането на допирни точки за подновяването на преговорите.

Преди пристигането си в Кипър Мария Анхела Олгин Куеляр проведе маратон от контакти в Берлин, Париж, Брюксел, Москва и Анкара.

Тя получи пълната подкрепа на ЕС за нейните и на ООН усилия по време на срещите си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, върховния представител на Европейския съюз по външните работи Жозеп Борел и европейския комисар по сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Президентът Никос Христодулидис изрази надежда, че при сегашната мисия на Олгин "ще има развитие, даващо оптимизъм за подновяването на преговорите", за което Кипър настоява.

Лидерът на кипърските турци Ерсин Татар обаче заяви в понеделник, че "не става и дума за отстъпление от новата политика" за признаване на суверенното равенство на кипърските турци. 

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна