Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поне 90 са жертвите на наводненията в Бразилия

Наводненото летище в Порто Алегре.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спасители трескаво евакуираха хора, блокирани вчера от опустошителните наводнения в южния бразилски щат Рио Гранде до Сул. Съобщено беше за 90 загинали, оцелели отчаяно търсят храна и основни консумативи, предаде Ройтерс.

В покрайнините на Елдорадо до Сул, на 17 километра от столицата на щата Порто Алегре, много хора спят край пътя и казаха на репортер на Ройтерс, че нямат какво да ядат. Цели семейства се придвижват пеша с раници и препълнени с покъщнина пазарски колички.

"Три дни сме без храна и току-що взех това одеяло. Аз съм с хора, които дори не познавам, не знам къде е моето семейство", каза млад мъж, представил се като Рикардо.

Наводнението възпрепятства спасителните дейности, а десетки хора, които все още чакат да бъдат евакуирани с лодка или хеликоптер от пострадалите домове. Малки лодки кръстосваха вчера наводнения град в търсене на оцелели.

Щатската агенция за гражданска защита съобщи, че броят на жертвите е нараснал до 90 заедно с други четири смъртни случая, които се разследват, 131 души все още са в неизвестност, а 155 000 са без дом, посочва БТА.

Спортно съоръжение приютява пострадали от наводненията в Порто Алегре/ЕПА/БГНЕС

Проливните дъждове, които започнаха миналата седмица, предизвикаха преливане на реки, наводняване на цели градове и разрушаване на пътища и мостове.

Очаква се дъждът да спре в четвъртък, но след това да продължи през уикенда.

Експертите по климата приписват екстремните валежи в Рио Гранде до Сул на гореща вълна, свързана с явлението Ел Ниньо, което затопля водите на Тихия океан и носи дъжд в Южна Бразилия, по-слаб студен фронт с дъжд и бури, идващи от Антарктика, и необичайна топлина в Атлантическия океан повишава влажността.

Глобалното затопляне изостря тези явления и засилва ефектите между такива системи, правейки времето непредсказуемо, каза Марсело Шнайдер, изследовател от Националния метеорологически институт Inmet.

В центъра на Порто Алегре, град с 1,3 милиона жители, улиците са под вода, след като река Гуайба излезе от коритото си.

Жителите на Порто Алегре се сблъскаха с празни рафтове на супермаркети и затворени бензиностанции, с магазини, където минералната вода се продава в ограничени количества на един клиент, за да стигне за повече хора.

Камиони превозваха вода до болници и приюти за настаняване. Наводненията засегнаха и електроснабдяването на общо над 1,4 милиона абонати.

Почти половин милион души останаха без ток в Порто Алегре и отдалечените градове, тъй като електрическите компании са прекъснали електроподаването от съображения за сигурност в наводнените квартали. Националният електроенергиен системен оператор ONS каза, че пет водноелектрически централи и електропреносни мрежи към тях са спрени поради проливните дъждове.

Освен че унищожават критична инфраструктура, проливните дъждове и наводненията оставиха зърнените насаждения под вода и убиха добитък, прекъснаха жътвата на соя и спряха работата в множество месопреработвателни комбинати. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна