Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Би Би Си разкри връзки между "Алтернатива за Германия" и крайнодесни мрежи

Лидерите на "АзГ" Алис Вайдел и Тино Крупала дават изявления в германския Бундестаг, 23 април 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разследване на Би Би Си разкрива връзки между фигури от опозиционната партия "Алтернатива за Германия" и крайнодесни мрежи, някои от тях класифицирани като антидемократични или расистки от германските власти. 

Стефан Крамер, ръководител в спецслужба в Източна Германия, заяви пред Би Би Си, че днес "АзГ" представлява опасност за "основите" на демокрацията, докато партията предвкусва изборни победи в три източни провинции тази есен – Саксония, Тюрингия и берлинския регион Брандебург.

Преди евроизборите следващия месец подкрепата за "АзГ", преследвана от обвинения в корупция и екстремизъм, намаля, но тя все още е на 2-ро място на национално равнище. И остава силна в посткомунистическите общности в Германия.

"АзГ" е движение, което през последното десетилетие се придвижва "все повече и повече от консервативна, демократична партия към дясноекстремистка партия", смята Крамер, който е ръководител на Офиса за защита на конституцията в Тюрингия.

Според него шансовете на "АзГ" да спечелят най-много места в провинцията е "много голям", а "националистическите виждания" на партията рискуват "да превърнат Германия в нещо, което вероятно сме виждали само между 1933 и 1945 г.".

Фигури от крайнодясната партия твърдят, че са мишени на провинциалните власти, които имат предубеждения спрямо тях, но Крамер е категоричен, че случаят не е такъв:

"Не политизираме, тъй като работим въз основа на германското законодателство и всяко решение, което се взема, може да бъде оспорено в съда". 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна