Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурор Елена Каракашева, и.д. главният секретар на МВР и ДАНС в звено за честни избори на 9 юни

Снимка: sofia.europarl.europa.eu

Прокуратурата, МВР и ДАНС с общи действия за вота 2 в 1 на 9 юни.

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, служебният вътрешен министър Калин Стоянов и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев подписаха съвместна заповед, с която се създава Национално междуведомствено звено за изборите за Европейски парламент и за 50-о Народно събрание.

То ще се ръководи от заместничката на Сарафов Елена Каракашева и част от него ще са изпълняващият длъжността главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев, директорът на Националната полиция Атанас Илков, някои от заместниците на Пламен Тончев и върховни прокурори.

Със съвместната заповед се регламентират ангажиментите на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на т.нар. изборни престъпления.

Националното междуведомствено звено ще координира дейността на прокуратурата, МВР и ДАНС от 10 май, когато се открива предизборната кампания, в самия изборен ден и ще приключи работата си до 30 дни след официалното обявяване на резултати от изборите за Европейски и национален парламент, информират от държавното обвинение.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна