Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доставките на природен газ от Азербайджан за България тази година могат да се повишат до 1,5 млрд. куб. м, заяви президентът Алиев

Директна авиолиния ще свързва София и Баку от средата на годината

Президентът Румен Радев (вляво) и държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев (вдясно) подписват документи в Баку, 7 май 2024 г.
Снимка: БТА

От средата на тази година ще бъде открита директна авиолиния между София и Баку. Такова споразумение беше подписано по време на визитата на президента Румен Радев в Азербайджан.

Българският държавен глава е на официално посещение в страната по покана своя колега - президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Радев беше посрещнат от Алиев, като двамата подписаха и декларация за укрепване на стратегическото партньорство.

Подписаната декларация за укрепване на стратегическото партньорство между Азербайджан и България е израз на съществен потенциал и политическа воля между двете страни да се задълбочи сътрудничеството и в други сектори, освен енергетиката, коментира Румен Радев:

"С президента Алиев споделяме убеждението, че имаме общ интерес да оползотворим геостратегическото положение на нашите две страни не само в енергийна, но и в транспортна и дигитална свързаност".

Радев припомни стратегическото значение на газовата връзка България - Гърция, по която страната ни получава азерския газ, който задоволява половината от потреблението у нас, но и дава сигурност за доставките в региона на Балканите:

"Най-сетне се свърза Южния газов коридор с Централна и Източна Европа", посочи президентът Радев.

При четвъртата си лична среща само за последните две години, на която е домакин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев отбеляза, че страните ни са стратегически партньори още от 2015 година:

"Нашите мнения и позиции са еднакви. Нашият дух е да задълбочим допълнително това сътрудничество, да дадем още смисъл и съдържание и да бъдем и занапред стратегически партньори".

Президентът на Азербайджан отбеляза, че има обещаващи възможности за бъдещо енергийно сътрудничество в доставките на газ. Алиев подчерта, че ежегодно се увеличават доставките на природен газ.

Миналата година имахме 1,2 млрд. куб. метра доставени на българския пазар, докато през 2022 г. бяха едва 600 млрд. куб. м, тази година очакванията са да се доставят 1,5 млрд. куб. м, посочи той. По думите му с това ще бъде покрито около 50% от потреблението на газ на страната ни.

По време на визитата стана ясно, че президентът Румен Радев ще посети Азербайджан до края на годината още веднъж, след като получи лична покана от Илхам Алиев да се включи в срещата на ООН за климата, на която азерската столица е домакин през есента. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна