Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 10 до 12 май, в Ателие "Пластелин"

Кратки форми на изкуството в пролетното издание на "Джобен фестивал"

Снимка: fb/Джобен фестивал

От 10 до 12 май, в Ателие „Пластелин“, ще се състои 22-рото издание на „Джобен фестивал“, в който са включени всички сфери на изкуството.

Идеята е на театралния режисьор Светослав Николов, който през 2012 г. създава две кратки театрални постановки, които мисли, че няма как да представи самостоятелно.

„Тогава решихме да направим фестивал да видим колко хора има, които имат малки проекти, но не ги представят, защото няма къде. Страшно учудващо за мен, успяхме да напълним три дни. Понеже всеки извади нещо от джоба си, така решихме да го кръстим „Джобен фестивал“. Това беше заглавието на първата изложба „Извади нещо от джоба си“. Всеки извади каквото имаше – хартийка, Конституцията на Европейския съюз, всеки каквото си носеше“, сподели пред Радио София Светослав Николов.

Тази година фестивалът започва на 10 май, от 19.00, с изложбата на Асен Георгиев „10 000 Feet Dance“.

„Свързана е с Боливия и обичаите там. Изложбата е за един католически фестивал, който събира индианското и католическото“, каза Николов.

Програмата продължава с „Авторски тефтери” - представяне на сборник на Издателство ИниИно.

В същата вечер са включени четения на стихове, документални филми и концерт, обясни Светослав Николов.

„Опитвам се да подредя програмата, така че почти всички изкуства да присъстват в един ден. Човек като си закупи билет, може да види от изложба, през литература до филми и концерти, така че да се наслади на цялостно изживяване“, уточни организаторът на „Джобен фестивал“.

В събота и неделя – на 11 и 12 май, програмата започва в 18.30 часа, като отново са включени проекти от всички видове изкуства, каза Светослав Николов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна