Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания ще изгони руския аташе по отбраната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Офицер от руското военно разузнаване ще бъде експулсиран от Обединеното кралство, оповести британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли.

Руското военно аташе, назован като полковник Максим Еловик, изглежда е в Обединеното кралство поне от 2014 година, съобщи Би Би Си. От руското посолство в Лондон коментираха, че мярката е наложена под "безпочвен и смешен претекст“. 

Джеймс Клевърли заяви в Камарата на общините, че заедно с външния министър обявяват пакет от мерки, за да покажат на Русия, че няма да толерират подобни очевидни ескалации в отношенията. 

"Мога да кажа на Камарата, че ще изгоним руското военно аташе, който е "таен"“ офицер от военното разузнаване“, изтъкна Клевърли. Освен това вътрешният министър обяви затварянето на няколко руски дипломатически сгради и нови ограничения за дипломатическите визи, включително ограничение на продължителността на времето, което руските дипломати могат да прекарат в Обединеното кралство. 

"Руската злонамерена дейност в цяла Европа включва планове за саботажни дейности в Германия и Полша срещу военна помощ за Украйна, шпионаж в България и в Италия, кибератаки и дезинформация, нарушения на въздушното пространство и заглушаване на GPS-системите с въздействие върху гражданската авиация", предупреди британският вътрешен министър. 

В деня на памет към жертвите във Втората световна война, деня на безусловната капитулация на Третия райх, чешкият президент Петър Павел нарече "исторически парадокс", че от жертва Русия се е превърнала в агресор. 

"Жестокостта на руската агресия срещу Украйна по нищо не се различава от зверствата във Втората световна война", каза Павел по време на възпоменателно събитие. Бившият генерал призова за подкрепа за неговата инициатива за доставката на 800 000 артилерийски снаряда на Украйна. Първата пратка се очаква следващия месец.

От мазето на училище в Яхидне, където близо 400 жители бяха държани под руска окупация в продължение на 27 дни през 2022 г., украинският президент Володимир Зеленски припомни ужасяващите човешки загуби във Втората световна война: 

"Преди 80 години милиони украинци се бориха срещу фашизма. Днес ние отново се борим срещу същото възродило се зло и неговото име е руски фашизъм". 

"След кратко затишие се очаква Русия да продължи с масираните удари", предупредиха от военновъздушните сили на Украйна. През изминалата нощ столицата Киев и западният град Лвов бяха подложени на руски въздушни атаки. Взривове отекнаха още в Днепропетровска, Полтавска, Виницка, Херсонска и Запорожска област. На този фон парламентът прие нов закон, който разрешава мобилизацията и на някои осъдени лица, но не и за предумишлено убийство, изнасилване, сексуално насилие и престъпления срещу националната сигурност. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна