Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вучич пред Си: Тайван е Китай

Си Цзинпин и Александар Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сръбският президент Александар Вучич посрещна топло китайския си колега Си Цзинпин. В приветствието си Вучич заяви, че "Тайван е Китай". Сръбската столица е втората спирка от европейската обиколка на Си, която започна във Франция и ще продължи в Унгария. 

Двамата лидери са подписали съвместно комюнике, в което, по думите на Вучич, се посочва как се издига равнището на отношенията между двете страни:

"Република Сърбия и Народна република Китай преминават от стратегически отношения, до което ниво успяхме да издигнем връзките си, към нивото на общност, която говори за общо бъдеще на нашите страни. Това е най-висшата форма на сътрудничество между две държави".

Вучич обяви, че Сърбия ще има подкрепата на Китай по всички важни политически въпроси. Китай пък от своя страна ще има сръбска подкрепа по отношение на спазването на международното право и Хартата на ООН. Близките отношения между двете страни подчерта и китайският лидер.

"Като истински приятели и добри партньори Китай и Сърбия се радват на политическо доверие, здраво като скала. Нашето тактическо сътрудничество се развива, работим в тясна координация, що се отнася до международните въпроси, и имаме нерушимо приятелство, което все повече се задълбочава".

Двамата лидери са обсъдили въпроси, свързани със свободната търговия, индустрията, изкуствения интелект, сътрудничеството в сектора на военната сигурност, културата, здравеопазването. Вучич благодари на Си за уважението, което проявява към малка страна като Сърбия. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна