Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пратеникът на ООН: Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество

Ограда при буферната зона в Кипър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество и отговорност на лидерите на двете кипърски общности е да се вслушат в неговото желание за напредък. Това заяви пратеникът на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр сред срещите си днес в Никозия, с които започна третата ѝ мисия на острова.

Голямата международна подкрепа за трайно уреждане на Кипърския проблем и волята на гражданското общество в двете кипърски общности в тази посока открои в изявленията си днес личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр.

Тя посочи, че е предала тези важни за преговорния процес позиции на президента на Кипър Никос Христодулидис и на лидера на кипърските турци Ерсин Татар, с които е провела днес „много конструктивни“ разговори.

Европа, Вашингтон и Москва застават зад необходимостта от споразумение в Кипър, обобщи Олгин резултатите от посещенията си в тях преди пристигането ѝ на острова. Тя изрази надежда двамата лидери да виждат подкрепата на международната общност и да направят всичко, за да
продължат напред.

От срещите си с представители на неправителствени организации и бизнеса в двете кипърски общности тя е с впечатления, че всички те искат напредък в процеса по решаване на Кипърския въпрос, за което Олгин призова двамата лидери да предприемат необходимите стъпки.

Пратеничката на ООН продължава срещите си на острова до 14 май.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна