Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Вълчев: Формации под чертата могат да направят кампания, която да ги вкара в парламента

"Много важно ми се струва тази кампания да не отврати хората"

| Интервю
Павел Вълчев
Снимка: alpharesearch.bg

"Политическите формирования под чертата са на старта на кампания, в която тепърва ще се популяризират. Могат да направят кампания, която да им позволи да присъстват в парламента. Не говорим за радикални скокове."

Това мнение изрази в интервю за БНР социологът от "Алфа рисърч" Павел Вълчев. Като каза, че именно по време на предизборната  кампания се разширява кръгът от симпатизанти, той даде примери с влизането в Народното събрание през последните години на ИТН и ПП, но уточни, че в случая "такъв тип скокове сега не очакваме".

Социологът определи като "много малко вероятно" само две партии да формират управляващо мнозинство.

Има желание и за нови лица, и за нови фигури в политиката, отчита Вълчев.

Относно имената в листите на ГЕРБ социологът посочи, че отсъствието на Владислав Горанов не е изненада, а завръщането на Мария Габриел в България е било насочени по-скоро към изпълнителната власт и "това като сюжет не е приключило".

Неуспехът на ротацията и свързването на управлението с ПП-ДБ, както и последвалите скандали водят до оттеглянето на около 200 000 избиратели от тях  - "стават донор на други политически сили – отиват основно към ИТН, към "Възраждане", има сериозен отлив", обясни Павел Вълчев.

"Твърдото ядро от симпатизантите остава, които дори тези атаки, скандали, по-скоро ги сплотяват. Може да продължи този отлив."

В лявото пространство има роене и ще има битка за избиратели, подчерта социологът, който очаква там "много интересни неща".

Той отбеляза още, че при ДПС има "силна мобилизация", а при "Възраждане" е възможно да има отлив на избиратели заради новите субекти в това пространство.

Коалиционната култура се случва по трудния път, смята Вълчев и в заключение изтъкна: 

"Много важно ми се струва тази кампания да не отврати хората."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени