Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да улесним прехода от детската градина към училище?

Снимка: БНР

Започването на първи клас е специален момент в живота на децата. Някои от тях обаче, изпитват страх от неизвестното, имат трудности с фината моторика, концентрацията и новата среда.

Специалистите съветват родителите да разговарят с децата си, за да улеснят този важен преход към първи клас и да го превърнат в прекрасно преживяване. Има и школи, които работят по специално разработена програма за деца в предучилищна възраст от 5 до 7 г.

Целта е детето да придобие нужните знания за училище, да развие траен интерес и желание към учебния процес, и да се създаде плавен преход между детската градина и училището, каза пред Радио София Ивелина Енчева - създател на школи за деца.

„Всички изпитваме страхове. Проблемът при децата е, че те не могат да формулират страховете си, не могат да ги изкажат и да съответно да се освободят от тях. Една от причините децата да изпитват страхове, е неизвестното. Новите хора и новите правила са източник на неизвестност, която може да е страшна за децата“, обясни Ивелина Енчева.

Тя посъветва родителите, подготовката за първи клас да започне няколко месеца преди началото на учебната година, особено, ако детето не е посещавало детска градина.

„Родителят може да предразположи детето като му разказва, че в училище ще срещне нови приятели, ще се научи от учителите как да пише красиво, как да чете гладко, как да смята, как да рисува красиво, ще играе с децата навън и ще научава нови неща“, каза Ивелина Енчева.

Тя добави, че е добре да се направят и предварително няколко разходки до училището, за да види детето, че там няма нищо страшно.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени