Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

БНР - Радио България е медиен партньор на честванията

Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за Културно-просветно дружество "Будители", към което действа и Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в гръцката столица. Година, в която българското школо отбелязва двайсет години от основаването си и продължава да пише славната си история като най-старото българско неделно училище в античния град.

Пътят невинаги е бил лек, но затова пък винаги изпълнен със светлина и надежда в българщината. Началото е положено от родолюбиви родители и педагози още през 2002 г. със създаването на неделно училище "Васил Левски" за изучаването на български език, което за съжаление просъществува само няколко месеца. Две години по-късно идеята за българско образование и място за предаване на традиции и принадлежност се вгражда в новооткритото Българско неделно училище "Св. св. Кирил и Методий". В началото то функционира под юридическата шапка на различни гръцко-български културни организации, пет години по-късно е узаконено официално, а от учебната 2012/2013 година школото е одобрено от МОН и става част от списъка на българските неделни училища в чужбина. От 2016 година директор на БНУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина е Мими Ничева.

Мими Ничева

"20 години училището съществува благодарение на творческия съзидателен труд на българската общност да се доказва, че тя не е нещо по-различно от намиращите се тук останали националности. И разбира се успява. Не казвам, че, че всичко е било много леко, но независимо от моментите на трудности, ние продължаваме да се съхраняваме" – казва в специално интервю за Радио България Мими Ничева.

От десетина ученици първата година, днес в БНУ "Св. св. Кирил и Методий" в Атина се обучават 225 българчета на възраст от 3-4 годинки в предучилищните паралелки до дванайсетокласници. Овен преподаването на български език и литература, география и история, има групи по математика, физика, гръцки и английски език. В програмата влизат и кръжоци по приложно и изобразително изкуство, художествено слово и народни танци. Всичко, което докосва малките до тяхната България.


Преди време, Мими Ничева заяви пред Радио България, че 60% от възпитаниците й, продължават висшето си образование в родината. Днес ситуацията не е по-различна. Причините са силният патриотизъм, национална и емоционална отговорност от страна на родителите и по-добрите условия, които предлагат българските висши учебни заведения.

"Така е! Желанието (на родителите децата им за знаят български език –бел. ред.) е голямо. Фактът, че децата завършват училището ни с полагането на изпит за ниво на владеене на български език пред Департамента по езиково обучение към Софийския университет и това, че голяма част от тези деца се завръщат в България, за да продължат образованието си, мисля, че говори красноречиво за това желание" – обяснява ни директорката.

А настоящата година е специална както за децата и техните семейства, така и за гордите преподаватели. Сериозна международна програма е предвидена за отбелязването на 20-годишнината на БНУ "Св. св. Кирил и Методий".

Тази вечер (10 май), в сградата на школото на ул. „Лиосион“ 117 от 18 часа възпитаниците на г-жа Ничева и нейните колеги, както и ученици от всички български училища в Гърция ще проверят знанията си по правопис и пунктуация на родната ни реч чрез специална диктовка с мотото "Написаното остава. Пиши правилно!". Събитието е част от празничната кампания на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. След това ще могат да се докоснат до магията на калиграфията чрез творческа работилница, ръководена от доц. д-р Адриана Любенова от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и да нарисуват картини в чест на делото на патроните на училището, които ще бъдат показани в изложба.

Cв. св. Кирил и Методий

На 11 май, когато Православната църква почита делото на св. св. Кирил и Методий, под патронажа на вицепрезидента на република България Илияна Йотова, с подкрепата на българското посолство в гръцката столица и с медийното партньорство на програмата за чужбина на БНР – Радио България, ще се проведе научен форум "Пътят на светлината". Организатори са Кирило-Методиевският научен център, Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин", Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" и Асоциацията на българските училища в чужбина.

"Институциите, благодарение на които българската общност в Атина успешно реализира своите стремежи, а именно – да поддържа и разпространява българската културна на гръцка земя – обобщава Мими Ничева. – По този начин българската общност, и аз като част от нея, доказваме, че сме част от европейското многообразие. Всички участници във форума ще допринесат за оформянето в този ден на един интелектуален кръг, на който ще бъдат представени доклади, посветени на делото на светите братя Кирил и Методий. Участието на проф. Константинос Нихоритис, на проф. Ваня Станишич от Белградския университет, на проф. д-р Атанасиос Капсалис, който е ректор на Атинската духовна академия ще позволи форумът да излезе извън рамките на националното и да се превърне в значимо международно събитие. Що се отнася до докладите, които ще бъдат изнесени – аз мисля, че всеки един от тях ще има своята стойност. Имат теми, посветени на по-различната гледна точка, дори и на отрицателното отношение към делото на Кирил и Методий. Проф. Магдалена Костова-Панайотова ще изнесе доклад за ролята на българските училища за разпространението на българската култура по света. Докладът на проф. Капсалис ще бъде на тема как българският народ почита Светите братя от гледна точка на гръцкия народ. Мисля, че темите представляват голям интерес и за самите научни интелектуалци, и за нас учителите, които ще бъдем.”

От своя страна Радио България ще направи съпричастни с тях и своята аудитория. А за учениците на БНУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина предстои юбилеен празничен концерт, с които ще завършат учебната година и ще тръгнат по пътя на светлината и знанието.

Вижте още:

Снимки: Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина, Иво Иванов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна