Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелски танкове са влезли в две предградия на град Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия е изпратила танкове в две предградия на Газа. Съобщава се за тежки бомбардировки и разрушени няколко жилищни постройки. Междувременно от здравното министерство в анклава съобщиха, че над 35 хил. души са жертвите от началото на продължаващия вече седем месеца конфликт.

Израелски танкове са щурмували отново южното предградие на Газа ал-Зейтун, както и западното ал-Сабра, предаде "Ройтерс". Според местни жители, цитирани от медията, при бомбардировки са били разрушени няколко жилищни сгради. Израелската армия твърдеше по-рано, че вече е поела контрола над повечето от тези райони в анклава.

Междувременно стана ясно, че израелските военни са открили нови тунели на "Хамас" в Ивицата Газа, в района на Зейтун, както и в източната част на град Рафах.

Израел нареди вчера на още десетки хиляди палестинци да напуснат този град заради засилващите се военни операции в южната част на ивицата. Американският президент Джо Байдън заяви, че прекратяването на огъня във войната между Израел и "Хамас" е възможно "още утре", ако палестинската групировка освободи заложниците, които държи.

Хиляди израелци излязоха вчера на протести с искане правителството на премиера Бенямин Нетаняху да направи повече, за да осигури освобождаването на заложниците, държани от "Хамас". Протести в подкрепа на палестинците се проведоха в Мадрид, Амстердам, Берлин, Токио и Атина.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна