Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Българската наука и образование - ключът, за да се развиваме като модерна европейска държава

Президентът Румен Радев се срещна с представители на Съюза на ректорите, които обявиха начало на протест в университетите заради ниското заплащане - 15 май 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев се срещна с представители на Съвета на ректорите на висшите училища заради недоволството на работещите в сектора и готовността им за протести от 20 май. Вчера Съветът на ректорите на висшите училища изпрати отворено писмо до редица институции по повод неизпълнените от държавата ангажименти за ръст на заплатите в сектора.

На срещата президентът Румен Радев заяви, че подкрепя исканията, обеща да говори със служебния премиер и призова да се намери бързо решение на проблема:  

"Не трябва да стигаме дотук. Това не е добър сигнал и навън, и към нашето общество. Защото партиите, които промениха Конституцията и заложиха нов член 23-ти, че образованието, науката и културата са висша национална ценност, забравиха да променят и бюджета или неволно пропуснаха.

И напълно ви подкрепям във вашите искания. Защото, ако ние искаме да се развиваме като модерна европейска държава, ключът е българската наука и образование."

Председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова посочи, че част от реформите в сектора през последните години са били лишени от логика, а средствата за издръжка на висшето образование драстично намаляват.

От първия януари тази година са били предвидени 39 милиона лева за увеличаване на заплатите на академичния състав. Парламентът прие и промени в Закона за висшето образование, които определят нови възнаграждения в академичната сфера от първи април.

"До този момент нито един български университет не е получил нито един лев от тези пари - нито от  39-те милиона, които са придвижени в бюджета за 2024 година, нито от регламентираните с изменението на Закона за висше образование средни възнаграждения в сектора."

Председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова посочи, че част от реформите в сектора през последните години са били лишени от логика, а парите за издръжка на висшето образование драстично намаляват.

От първи януари тази година са били предвидени 39 милиона лева за увеличаване на заплатите на академичния състав. Парламентът прие и промени в Закона за висшето образование, които определят нови възнаграждения в академичната сфера от първи април.

Правителствената пресслужба съобщи по-рано, че кабинетът ще предостави 39 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, със задна дата - от 1 януари 2024 г.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна