Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха престъпна група за измами при ремонти на покриви във Варна и Габрово

Брифинг в сградата на Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура – Варна, 16 май 2024
Снимка: Даниела Стойнова

Четирима души са задържани за срок от 72 часа във Варна за участие в организирана престъпна група за измами и изнудване с користна цел. Те са криминално проявени, а единият е бил осъждан, съобщи на брифинг Светослав Андонов - изпълняващ длъжността апелативен прокурор. 

Групата е имитирала строителни дейности, основно за ремонти на покриви и огради на територията на варненска и габровска области, в продължение на две години. 

Хората са били привличани с ниски цени на ремонтите, след което покривите са били отваряни, събаряни са дори стени и след това се е преминавало към изнудване за високи суми.

Говорителят на Окръжната прокуратура Радослав Лазаров и старши комисар Андрей Ангелов - директор на Областната дирекция на МВР във Варна уточниха, че вече са постъпили и още сигнали от пострадали граждани. 

Те призоваха, ако има и други засегнати от престъпната дейност, да се обадят в Областната дирекция на МВР или в прокуратурата.

Говорителят на Окръжната прокуратура Радослав Лазаров обясни, че размерите на престъпната дейност са мащабни и става въпрос за стотици хиляди левове. Обвинените са се договаряли за определена цена, а впоследствие са променяли условията или не са изпълнявали онова, което са договаряли, за които случаи са повдигнати обвинения за измами или посредством принуда, посочи Лазаров. Той допълни, че рекламите за строителните дейности са били публикувани във Фейсбук. 

"Това производство се наблюдава от Окръжната прокуратура, то обединява три досъдебни производства. Прокуратурата е работила по тези сигнали, към вчерашна дата се издирваше едно лице и бяха задържани трима, днес това лице се е предало и са задържали четирима. Един от тях е действал в условията на изпитателен срок от предишна присъда", подчерта Лазаров. 



Става въпрос за изключително грубо нарушаване на обществения ред и неспазване на принципите на законите в страната. Групата се е възползвала от възрастни и самотни хора, допълни Андрей Ангелов - директор на Областната дирекция на МВР във Варна:


Обвиняемите ще останат в ареста до определяне на мерки за неотклонение. Днес предстои исканията за задържане под стража на екипа от наблюдаващи прокурори да бъдат разгледани в Окръжен съд – Варна, съобщиха от обвинението. Работата по документиране и доказване на извършените от организираната престъпна група престъпления продължава.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна