Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велокметът на София от глобалната мрежа Bicycle Mayor Network Милен Ангелов

Новите велоалеи в София - ако тази промяна беше лесна щяха да я направят още през годините

Снимка: Радио София

През годините велосипедистите многократно са заявявали желанието си в София да има по-добра велоинфраструктура, коментира пред Радио София велокметът на София от глобалната мрежа Bicycle Mayor Network Милен Ангелов.

„Да има свързани велоалеи, места, където майки с деца спокойно могат да карат велосипед и да се придвижват в градска среда. Ние не сме били толкова вокални, не сме били толкова агресивни. Ние сме правили тихи велошествия, протести и подписки“, каза Ангелов.

По думите му, придвижването с велосипед е необходимост, породена от факта, че градовете са все по-задръстени от автомобили.

„Градът няма накъде да се разширява вътрешно. Със все по-затрудненото движение, все повече хора търсят алтернативен начин на придвижване, включително и с градски транспорт, защото и при него има много подобрения, включително и пеша, с тротинетки, с велосипеди. Има много предимства, много хора ги припознават къде от икономически, къде от времеви съображения“, обясни велокметът на София от глобалната мрежа Bicycle Mayor Network.

Според него, местата за велосипедисти в градовете са ограничени. По отношение на новите велоалеи в центъра на София, Милен Ангелов коментира, че не случайно тази промяна е била дълго отлагана.

„Ако беше лесна тази промяна щяха да я направят още през годините. Това са т.нар. непопулярни мерки, но тя вече е необходима. Разбира се, че ще има мнения против, разбира се трябва да има чуваемост на тези мнения и ако има наистина проблеми свързани с паркирането или с преминаването, те трябва да бъдат адекватно отразени, но това е пътят и неминуемо ние трябва да започнем да вървим по него“, каза Милен Ангелов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна