Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските производители на алуминий засилват призива към ЕС да забрани вноса на руския метал

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индустриалната група European Aluminium със 75 членове, представляващи повече от 600 завода в 30 европейски страни, засили дългогодишния си призив към ЕС да разшири режима на санкции срещу Москва, заявявайки, че съюзът може да съществува безпроблемно без руските алуминиеви продукти, съобщава Ройтерс.

От своя страна, руската компания "Русал", която е най-големият производител на алуминий в света извън Китай, заяви, че основните жертви на подобна мярка ще бъдат европейските потребители.

"Става все по-трудно и по-трудно да се оправдае продължаващото изключване на производителите на алуминий от обхвата на санкциите на ЕС срещу Русия. Бихме могли да живеем безпроблемно без тях", заяви в петък Пол Вос, генерален директор на European Aluminium.

Този месец ЕС обсъжда планирания 14-ти пакет от санкции срещу Русия, но досега алуминият не е споменат в предложенията на Европейската комисия, отбелязва Ройтерс.

ЕС вече има забрани за произведените в Русия алуминиеви проводници, фолио и тръби, но вносът на руски алуминиеви слитъци, плочи и заготовки, който представлява 85% от вноса на руски алуминий в съюза, остава на този етап изключен от санкциите. По-рано САЩ и Великобритания забраниха вноса на руски алуминий.

European Aluminium лобира в ЕС за забрана на произведения в Русия алуминий заради нахлуването на Москва в Украйна, като същевременно подчертава, че санкциите трябва да избягват компанията "Русал", която има операции в Ирландия, Швеция и някои други страни.

Вносът в ЕС на произведен в Русия първичен алуминий през 2023 г. е намалял с 45% до 1,25 млрд. евро, като на Русия се пада 8% от вноса на алуминиеви слитъци в съюза, посочват от индустриалната група.

Групата призовава за забрана на вноса в ЕС на руски алуминиеви слитъци, плочи и заготовки, като в същото време предлага мерките да включват и непряк внос на руски алуминиеви слитъци чрез полуготови продукти от трети страни.

От "Русал" предупредиха, че предложените мерки ще засегнат малките и средни компании надолу по веригата в ЕС.

"Русал" оперира в Европа повече от 20 години. Надяваме се на балансиран и разумен подход от властите на ЕС", отбелязва руският алуминиев гигант в имейл до агенция Ройтерс. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени